Kendi Flex Sensörünü Yap

21 8.168

Flex sensörler kullanışlı olmalarına rağmen çok pahalı sensörlerdir.Bunun için biz de çok az bir maliyetle kendi sensörümüzü yapacağız.Çalışma mantığı temel olarak çubuk şerit eğildiğinde direnç gösterir.Bu direnç maksimum ve minimum değerleri refarans alınarak analog olarak değer almamız sağlanır.Özellikle robotik el kontrolü için çok kullanışlı sensörlerdir.O zaman projemize başlayabiliriz.Haydi sen de  kendi flex sensörünü yap!

Malzemeler:

  • Bakır folyo (0.635 x 11,43 cm)
  • Asetat ( 0,635 x x 11,43 cm)
  • Esnek ezilebilen boru tüp(1 x 12 cm)
  • Direnç Gösteren Malzeme (kumaş, plastik, kağıt).Tüm uygun malzemelerin ortak özelliği biraz iletken veya rezistif olmasıdır.Malzeme derecesine göre sensör çalıştığı ölçeği belirleyecektir.Burada iletken siyah plastik poli çanta, elektrik endüstrisinde kullanılan iletken çanta kullanıldı.Bu çantalar statik duyarlı bileşenleri saklamak için kullanılır.Çanta karbon yüklü polietilen tek bir katmanından yapılır ve iletkenliği nemliliğine bağlı değildir.

Yapım Aşamaları:

Sensörün katmanları:

Bakır folyodan 0.635×11.43cm 2 adet şerit keselim.Şekildeki gibi şeritlerin bir ucuna yaklaşık 15 cm uzunluğunda iletken tel lehimleyelim.

Bakır şerit üzerine direnç gösteren malzemeyi yerleştiriyoruz.Onun üzerine de diğer bakır şeridi yerleştirelim.Burada bakır şeritlerdeki lehimli tellerin aynı tarafta olması gerekir.Son olarak da asetat şeridi de bakır şeridin üzerine yerleştirelim.

Birleşmiş şerit parçamızı esnek tüpün içinden geçirelim.Şekildeki gibi uçlarına silikon sürerek kapatalım.

Flex sensörümüzü yaptık.Sensörümüz çift yönlü çalışabilmektedir.Yaklaşık 20k ohm direnç gösterebiliyor.Kullandığınız dirençli malzemeye göre farklı dirençlerde sensörünüzü yapabilirsiniz.

Bunlar da İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 Yorum
  1. Oğuzhan

    Merhabalar,

    En fazla yarım parmak büyüklüğünde, dışardan çok farkedilemeyecek, yağmura çamura üzerine gelebilecek ağırlıklara dayanıklı olan, görevi ise üzerinde duran yada max 1 metre yüksekliğindeki üzerinde duran, durmayan seyleri algılayıp sadece bana sinyal vermesini istediğim bir sensör yaptırmak istiyorum. Siz ilgilenir misiniz?

    Adt : 1000

    1. Sezgin GÜL

      Bu numaradan ulaşın detayları görüşelim .
      Tel: 0538 665 48 24

  2. RUMEYSA KILIÇ

    Siyah plastik poli çantayı nerede bulabiliriz?

  3. fatih

    iki bakır şerit arasına koyduğumuz malzeme için karalanmış kağıt koyabilirsiniz demişsiniz illa asetat koymanıza gerek yok demişsiniz. fakat anlatımda ise asetatı en son bakır üzerine esneklik sağlasın diye koyduğunuzu söylemişsiniz. hatlar karıştı sanırsam, asetat saydam olan malzeme iki levha arasına direnç göstersin diye mi koyuluyor yoksa üzerine esneklik sağlasın diye mi koyuluyor?

    1. fatih

      iki iletken bakır levha arasına koyulan asetat dediğiniz bildiğimiz karbon kağıdı mıdır?

      1. Sezgin GÜL

        Siz şöyle yapın ,Önce bakır levhaların birer ucuna kablo lehimleyin daha sonra iki bakır levha arasına iki yüzü de karartılmış kağıt koyarak makaron kablo kılıfına geçirin ve kılıfı çakmak ile yakarak üzerine yapışmasını sağlayın. Bu şekilde yaparsanız da olur fakat çok sert olmadığı büktükten sonra eski haline gelemiyor. O nedenle asetat kağıdı bükülüp bırakıldığında eski haline geldiği için bakır levhanın dış kısmına yapıştırmakta fayda var.

        1. fatih

          teşekkür ederim

  4. Hasan

    Arduinoya baglamak icin ne kadarlik direnc baglanmalidir vede asetat dediginiz malzeme asetat kagidi mi

    1. Sezgin GÜL

      Direnç değeri 100 250 ohm arasında olabilir. tabi bu değerler sensörün referans değerlerini etkileyecektir. levhalar arasına iki yüzü de karalanmış kağıtlardan koyabilirsiniz. illa asetat kullanmanıza gerek yok.

  5. mahir tunç

    merhaba iyi günler bu sensörlerin kaç derece bükülünce ne kadar direnç değiştirtiğini nasıl bulabiliriz

  6. Mühendis Bey

    Ben bunlardan 5 tane yapacağım da kalibreyi en iyi nasıl sağlayabilirim?

    1. Sezgin GÜL

      Yaptığınız sensörü multimetre ile düz ve bükülme durumundaki direnç değerini ölçün.Arduinoya bağlantı yapmak için uçlardan birine direnç takmalısınız. Bunun için ortalama bir direnç kullanın. Sensörün bir çıkışını direnç üzerinden arduino 5v a takın. direnç takılı olan uca bir tane daha kablo bağlayıp analog pine takın. Sensörün diğer boş olan ucunu ise gnd ye takın. Şimdi arduinoda analog pini tanımlayıp burada okuma işlemi yapacaksınız. Multimetrede ölçtüğün direnç değerleri uç noktalar . Bu değerleri map ile çıktı almak istediğiniz değerler arasına oranlayın.

  7. murat

    abi esnek tüp yerine ne kullanılabilir

    1. Sezgin GÜL

      makaron kablo kılıfı diye ararsan bulursun

  8. Enes

    Asetat ne için?

    1. Sezgin GÜL

      Asetat film sensörü esnek hale getirmek için kullanıldı.Sensörü büküp bıraktığımızda eski haline gelmesini sağlıyor

      1. Enes

        Teşekkürler peki bakır yerine başka iletken kullanılabilir mi? Yani bakır burada sadece iletken görevinde mi?

        1. Sezgin GÜL

          Bakır kullanmanız gerekir.İki bakır arasındaki dirençli malzeme sensörün hassasiyetini belirliyor.Yani sensörden okunan maksimum ve minimum değer.Burada bakırlar iletken görevinde ve değişen direnci ölçmek için kullanıldı.

          1. SÜLEYMAN

            Arduino ile metal algılayıcı sensör yapımı atarmisiniz acilll

        2. Nazif

          Ben kola kutusundan plakalar kestim ayni gorevi yapiyo tek sorun su oluyo lehim yapmak sıkınti bunuda bakirda lehim yaptigimiz noktayi deldim deliklerden bakir kablo gecirip hafif bi lehim attim yine ayni gorevi gordü

          1. teknikçi

            lekim yapacagın yeri biraz derin çizikler oluşturursan lehim yapmanı kolaylaştırır pürüzssüz bir şeyin üzerine lehim yapmak zordur çünkü