Iztech Roboleague 2016 Yarışmaları

0 827

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesinin desteğiyle her yıl IEEE İYTE öğrenci topluluğu tarafından düzenlenen IZTECH RoboLeague etkinliği, bu yılda yenilenen kategorilerle robot tutkunlarına ev sahipliği yapacak. Binlerce kişinin katıldığı organizasyon her yıl olduğu gibi bu yılda 22-23 Ekim 2016 tarihlerinde İzmir’deki Üniversite kampüsünde gerçekleşecek. Robot tutkunlarının merakla beklediği etkinliğe hazırlıklar hız kesmeden devam ediyor.

IZTECH RoboLeague

IZTECH RoboLeague (IRL), İYTE IEEE Öğrenci Kolu’nun İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün kuruluşunun 20. yılında ilk olarak gerçekleştirilen ve geleneksel olarak düzenlenmesi planlanan bir etkinlik olarak düşünülmüştür. Bu yıl IZTECH RoboLeague2016 (IRL’16) olarak beşincisi düzenlenecektir. Bu etkinlik, robot teknolojilerinin sergilendiği, birbirleriyle mücadele etme atmosferi bulduğu ve aynı zamanda Türkiye’nin her kesiminden öğrencileri ve teknoloji sektörünü bir araya getiren bir organizasyon olması amacıyla planlanmıştır. İzmir gibi bir büyükşehirde daha önce emsali görülmemiş olan bu etkinliği geri kalan diğer organizasyonlardan farklı kılan noktası ise yetenekli ve bilgili insanları birinci dereceden ortaya çıkarmak ve de sektörün ihtiyacı olan donanımlı iş gücü ile tanışması hedefini gütmesidir. Bu hedefine ise robot yarışmalarına yeni bir soluk olacak şekilde TASARLA-YAP-YARIŞTIR konseptini getirerek ulaşmak istemektedir. IZTECH RoboLeague’ın, 22-23 Ekim 2016 tarihlerinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsü içinde bulunan “Makine Mühendisliği” binası ve İYTE Kütüphane Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
IZTECH RoboLeague hedefi ve amacı doğrultusunda 3 ana kategoride yarışmalardan oluşmaktadır. Birincisi klasikleşmiş robot yarışmalarını içeren kendi içinde alt kategorileri olan ve genelde ODTÜ Robot Günleri, İTÜRO, Uludağ Robot Günleri vb. etkinliklerin de kapsadığı bir yapıya sahiptir. İkinci kategoriye ise IEEE İYTE Öğrenci Kolu olarak ilk defa 2012’de hayata geçirdiğimiz TASARLA-YAP-YARIŞTIR konsepti egemen olmaktadır.

Seminerler:
IZTECH RoboLeague’in Sponsorluğunu üstlenmiş firmaların ve IEEE İYTE Öğrenci Kolu tarafından davet edilmiş uzmanların 2 gün içerisinde, robotik teknolojisi üzerine verecekleri seminerleri kapsamaktadır.
Sponsor Standları:
IZTECH RoboLeague’in Sponsorluğunu üstlenmiş firmaların kuracağı, yarışmacılarla ve katılım gösterenlerle birebir iletişimin kurulabileceği, firmaların kendisini gösterebileceği, bu sayede ilgili ve kendini alanında geliştirmiş öğrenciler/yarışmacılar ile buluşma ortamının oluştuğu standlardan oluşmaktadır.

ROBOT YARIŞMALARI

Birinci Ana Kategori:
IZTECH RoboLeague’ın ilk ana kategorisinde 6 adet farklı alt kategori bulunmaktadır. Her bir kategori farklı amaç ve yönelimlere göre ayırt edilir ve kendi kategorisine göre kurallar içerir. Diğer yarışmalara nazaran kullanılan teknolojiler katılımcılara ait olduğundan, bu bölümde, yarışmacıların daha gelişmiş tasarımlar ve fikirlerini teşvik etmek amacı ile mümkün mertebede yüksek meblağlı ödüller dağıtılmak istenmektedir. Para ödüllerine ek olarak da sponsorların destekleri ile sürpriz ödüller ve çekilişler de yapılmaktadır.

İlk ana kategorinin alt kategorileri şunlardır:

  •  MiniSumo
  • Çoklu MiniSumo
  • Çizgi İzleyen
  • Labirent Koşusu
  • Arazi

Mini-Sumo kategorisi Sumo kategorisinde bulunan robotlara nazaran daha ufak ve ekonomik herkesin rahatlıkla geliştirebileceği robotların kategorisidir. Her kesim ilgiliyi çekmek amacı ile kurulan bu kategoride güç ve dayanıklılık sınırlı olduğundan akılcı programlamalar ön plana çıkmaktadır.Boyut ve ağırlık sınırlamaları kurallar dâhilinde belirtilir.

 

Çoklu Mini-Sumo kategorisi mini-sumo kategorisine benzer özelliklere sahip olmanın yanında, 4 tane mini sumo robotunun aynı anda yarışmasını içermektedir.

Çizgi İzleyen kategorisi her robot yarışmasının standart kategorisi olarak belirlenen bir parkurda otonom robotların üzerlerinde bulunan sensörler yardımı ile belirli bir çizgiyi takip etmesi ve en kısa sürede bu parkuru bitirmesi ile gerçekleştirilir. Robotlara herhangi bir sınırlama getirilmemesine rağmen yol genişliği, çizgi genişliği ve köprü yüksekliği gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Labirent Koşusu kategorisinde amaç robotların sınırlandırılmış platform üzerinde verilen süre içerisinde hedef bölgeye en kısa sürede ulaşmaktır. Hıza ve güçlü bir algoritmaya dayalı bir kategoridir. Kategoriye ait detaylı bilgi ve kurallar siteden yarışma tarihine göre yayınlanmaktadır.

Arazi kategorisi, organizasyon ekiplerince belirlenecek olan farklı arazi şartlarını içeren ve belirli hareket kısıtlamaları olan doğal bir parkurda gerçekleştirilir. Bu parkur içinde, geçilmesi gereken su birikintileri, toprak yol, engebeler, tırmanışlar ve çeşitli engeller bulunmaktadır. Arazi kategorisinde robotlar otonom olmak zorunda değildir, uzaktan kontrol serbesttir. Bu kategoride sadece zaman ve parkur bitirimi değil ek olarak da kullanılan teknoloji ve robotun arkasındaki fikirler ve diğer etmenler göz önünde bulundurulur.

Kategorilerin değerlendirilmesinde öncelikli olarak süre etmeni dikkate alınacaktır. Parkur tamamlayamama durumlarında ise ek kurallar devreye girecektir. Bu kategori yarışmacıları kendi malzemelerini kendileri getireceklerdir. (lehim malzemeleri, priz vs. )
Bu alt kategoriler yarışmaların son halleri değildir, yeni kategoriler eklenebilir ve/veya var olanlar kaldırılabilir.
Daha ilerde detaylı olarak yarışma bilgileri ve kayıt kuralları açılacak olan IZTECH RoboLeague web sitesinden yayınlanacaktır.

İkinci Ana Kategori:
Bu kategori, İYTE IEEE Öğrenci Kolu’nun geleneksel robot yarışmalarına yeni bir soluk getirmek amacıyla, yenilikçi ve yaratıcı fikirlerin ve yeteneklerin ön plana çıkartılarak; robot ile ilgilenenlerin yetenek, beceri ve bilgisini sınayan, aynı zamanda eğlenerek ve öğrenerek teknoloji geliştirmeyi birinci elden yaşamalarını sağlayan yeni bir yarışma konseptidir. Bu kategoride robot yapımında tecrübesiz olanların da öncelikle yaratıcılıklarını kullanarak ilk temellerini atması ve kendi tasarımlarını zaman yönetimi ile ekip koordinasyonunu birleştirerek ortaya çıkarmaları beklenmektedir. Sektörden gelenler için ise yetenekli ve kabiliyetli insanlarla birebir irtibatı kurabilecekleri ortamı oluşturacak bir oluşum hedeflemektedir. Bu kategori herkese açık olmakla beraber sınırlı yarışmacı grubu sayısı bulunacaktır. Gruplar 3 ile 6 kişi arasında olacaktır ve öğrenci ve profesyonel ayrımı yapılmayacaktır.
Bu kategorinin temel amacı yarışmacıların kendi tasarımlarını yarışma içinde sıfırdan başlayıp hayata geçirmek ve belirtilmiş hedefi yerine getirmektir. Bu hedef ise yarışma başlamadan önce katılımcılara belirtilecektir. Bu konsept TASARLA-YAP-YARIŞTIR modeli olarak benimsenmiştir.

TASARLA-YAP-YARIŞTIR:
Bilindiği üzere robotların yarışma dâhilinde yapılması birçok zorluğu beraberinde getirmektedir, özellikle yapılan robotların hangi parametrelere göre değerlendirileceği konusu öncelik teşkil etmektedir. Ancak bu kategoride yarışacak yarışmacılara da serbestlik dereceleri sağlanmalı ki özgün, yaratıcı ve yenilikçi çalışmalar ortaya çıkabilsin. Bu tür zorlukları aşmak için yarışma ekibi robotu 3 ana kısma ayırarak ele aldı. Bu kısımlar mekanik gövde, elektronik devre ve yazılım olarak belirlenmiştir. Yarışmacıların kendileri için belirli malzemeleri getirmelerine izin verilecektir, bunlar madde madde web sitesinde bildirilecektir.

Mekanik gövde: Robotların belki de en can sıkıcı olabilecek kısmı değişik gereksinimlere ve uygulamalara göre tasarımların yapılmasından sonra elektrik enerjisinin mekanik güce aktarılarak hareketin sağlanmasıdır. Yarışmacıların kendi değişik model ve tasarımlarını yapabilmeleri, özellikle bunları yaparken herhangi bir kısıtlama altına girmeden istediklerinde tekrardan sil baştan başlama fırsatı sağlayacak gövde yapılarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu tür ihtiyaçları karşılamak üzere IZTECH RoboLeague ekibi standart yapı parçalarından oluşan setleri yarışmacılara sağlayarak istedikleri şekil ve modelleri yapboz şekilde inşaa etmeleri ve kendi tasarımlarına göre uyarlamalarını öngörerek bazı çözümler getirmiştir. Bu çözümlerin başında katılımcılara hem gövde yapısına standartlar getirerek ayrımcılığı ve haksızlığı önlemek amacı ile K’NEX setleri verilmek istenilmektedir. K’Nex’ler çocukken neredeyse hepimizin kullandığı yap-boz parçaları gibi oyuncaklardır; yaratıcılığı geliştiren ve her türlü model ve projenin gerçekleştirilebilinir yapılarını oluşturmakta sıkça kullanılırlar.
Her türlü yapıyı oluşturmanın mümkün olduğu K’Nex
parçaları, kendi dişlileri ve tekerlekleri ile hareket edebilen yapılar oluşturulabilir.
K’Nex Parçaları sağlanmasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Sadece tekerlekli robotlar değil aynı zamanda omnipod’lar (birden çok bacaklı robotlar) için de farklı mekanik yapıların oluşturulması mümkündür.
Elektronik devre: Bu kısım ise insanların yetkinliklerine ve istekleri doğrultusunda mümkün olduğu mertebede katılımcılara desteklerin sağlanacağı yerdir. Bu kısım ise elektrik devrelerinden pek anlamayanların bile birşeyler yapabilmelerini sağlayacak kısımdır.

Bu ekipmanlar toplamda 50 adet gruba dağıtılacaktır, bu da 150 ile 300 arasında kişinin faydalanması anlamına geliyor. En fazla 20 adet gruba istek doğrultusunda Arduino UNO kartı verilmesi planlanmaktadır.
Yukarıda belirtilen mekanik ve elektronik yapı malzemeleri ile robotların aynı çizgi üzerinden başlamasına olanak sağlayıp yarışmacının robot alanındaki yetkisine göre robotunun gelişiminin önü açık bırakılmıştır.

Yazılım: Robotun bu kısmı ise tamamen serbest olarak yarışmacılara bırakılmıştır. İstenilen program ve dil kullanımı serbesttir. Yarışma başlamadan önce yarışma ekipleri isteyen yarışmacılar için program desteğinde bulunacaklardır. (Mikro C, Pic Basic veya istenmişse Arduinocompiler)

Üçüncü Ana Kategori:
Serbest kategoride jüri, ana sponsor ile davet edilen onur konuklarından oluşur. Bu jüri ek olarak arazi kategorisi ve ikinci ana kategorideki robotları da değerlendirir. Değerlendirmeler jürilere bildirilen puanlandırma sistemi ile gerçekleştirilir.

ORGANİZASYON YERLERİ ve ULAŞIM
Organizasyon yerlerinin resimleri ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün bulunduğu bölgeye ulaşım ve Google Maps™ uydu görüntüleri.

İYTE Makine Mühendisliği

İzmir Konak Meydanı’ndan İYTE’ye ulaşım (otoyol üzerinden O-31)

IRL’2014’te Neler Oldu?

IZTECH RoboLeague 2014, Türkiye’nin dört bir yanından sayıları 1000’ün üzerinde her yaştan robot meraklılarının katılımıyla 25-26 Ekim 2014 tarihlerinde İYTE Kampüsü’nde (Makine Müh. ve Kütüphane gösteri merkezinde) gerçekleşmiştir.
Üç ana kategoriden oluşan IZTECH RoboLeague’e internet üzerinden yüzlerce robot sever kayıt yapmıştır;

İlk ana kategoride -sumo, mini sumo, çizgi izleyen, çöp toplayan, arazi, yangın söndüren ve serbest- 250 ye yakın robot yarışmıştır.
Türkiye’de ilk defa gerçekleştiren ikinci ana kategoride (Tasarla-Yap-Yarıştır) 15 ekip 24 saat boyunca belirlenen bir tema çerçevesinde robotlarını tasarlamışlardır.

Üçüncü ana kategoride yarışmamıza endüstriyel tipte robotlar dahil olmuştur. MICROSOFT firmasının ana sponsorluğunda gerçekleştirilen bu kategoride hem Internet of Things, hem programlama eğitimigerçekleştirilmiştir.

Farklı kategorilerde ve workshoplarla birlikte toplamda 27 ödül sahiplerini buldu.

Bu organizasyon sonucunda IZTECH ROBOLEAGUE Organizasyonu dünya çapındaki “IEEE Darrel Chong Student Awards” Ödülünü kazanmıştır.

 

IRL’2015’te Neler Oldu?

 

IZTECH RoboLeague 2015, Türkiye’nin dört bir yanından sayıları 1000’ün üzerinde her yaştan robot meraklılarının katılımıyla 24-25 Ekim 2015 tarihlerinde İYTE Kampüsü’nde (Makine Müh. ve Kütüphane gösteri merkezinde) gerçekleşmiştir.
250’ yi aşkın robot, 300’ü aşan yarışmacı sayısı ve toplamda 1000’den fazla kişiye ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların olduğu bir organizasyondur.
Üç ana kategoriden oluşan IZTECH RoboLeague’e internet üzerinden yüzlerce robot sever kayıt yapmıştır;

İlk ana kategoride -sumo, mini sumo, çizgi izleyen, çöp toplayan, arazi, yangın söndüren ve serbest- 250 ye yakın robot yarışmıştır.
Türkiye’de ilk defa gerçekleştiren ikinci ana kategoride (Tasarla-Yap-Yarıştır) 15 ekip 24 saat boyunca belirlenen bir tema çerçevesinde robotlarını tasarlamışlardır.
Üçüncü ana kategoride yarışmamıza endüstriyel tipte robotlar dâhil olmuştur.

Farklı kategorilerde ve workshoplarla birlikte toplamda 27 ödül sahiplerini buldu.

 

IztechRoboLeague 2016’da siz de destek olup bu oluşumun içine girmek ve yaratıcı insanlarla buluşup bu sosyal sorumluluğun bir parçası olarak isminizin geçmesini istiyorsanız aşağıdaki iletişim adreslerinden ulaşabilirsiniz. 

IRL’16 Genel Koordinatörü                                      IRL’16 Sponsorluk Koordinatörü
Haydar MERAN                                                                                    Doruk KARAKUZ
haydar.meran@gmail.com                                                      dorukkarakuz@gmail.com
+90 533 501 4918                                                                            +90 542 518 8590

 

Bunlar da İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.