İtüro 2016 Robot Olimpiyatları

0 978

Ulusal çapta büyük ilgi gören İTÜRO (İstanbul Teknik Üniversitesi Robot Olimpiyatları) bu yıl da 8-9-10 Nisan 2016 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.Binlerce katılımcının yarıştığı bu organizasyona siz de katılın yarışın.

Bu yıl 10.su düzenlenecek olan İTÜRO 2016 olimpiyatında açılacak olan kategoriler:

1- Çizgi İzleyen Kategorisi

Çizgi izleyen robotlar siyah veya beyaz çizgileri algılayıp belirlenen parkuru takip eden robotlardır. Parkur zemini çizginin rengine zıt renkte olur.Ayrıca parkurda keskin çizgiler ve inişli çıkışlı zeminler de bulunabilir.

2- Labirent Çözen Kategorisi

Labirentler belli düzey karmaşık yapılara sahiplerdir. Labirentteki yolların genişlikleri sabittir ve robotlar bu genişlik mesafesine göre dizayn edilmelidir. Robot labirentin başlangıç noktasına konulup otonom kontrol ile labirenti çözerek çıkış noktasını bulur.

3- Kendini Dengeleyen Kategorisi

Denge robotları iki tekerlek üzerinde ters sarkaç hareketi prensibiyle kendini dengelemeye çalışan robotlardır. Robotlar çalışmadığı zaman dengede durmamaları gerekir.

4-Mikro Sumo Kategorisi

Bu kategoride robotlar siyah yuvarlak özel bir zemin üzerinde yarışırlar. Robotlar birbirlerini pistin dışına itmeye çalışır. Robotlara takılan çeşitli algılayıcılar pistin etrafındaki beyaz zemini algılayarak pist dışına çıkmamaya çalışır

5- Merdiven Çıkan Kategorisi

Robot belirli bir yüksekliğe sahip basamakları çıkarak merdiveni tamamlar. Bir basamağı çıkması başarı kriteri açısından yeterlidir.

6- Yangın Söndüren Kategorisi

Robotlar labirent içindeki çeşitli noktalardaki yanan mumları söndürerek labirenti tamamlarlar. Labirent çözen robota ek olarak yangın söndüren sistem yapılıp bu kategoride de yarıştırılabilir.

7- Renk Seçen Kategorisi

Robotlar renkli silindirleri aynı renkteki kutulara taşırlar. En az bir silindiri doğru yere taşımsı başarı kriteri açısından yeterlidir

8- Senaryo Kategorisi : İnşaat

Her sene farklı görevler verilerek yarışmacılardan istenilen görevleri yerine getirecek robot yapmaları istenir.Bu sene kategoride ‘inşaat’ görevi yer alacaktır.

9- Basketbol Kategorisi

Bu kategoride belli bir mesafeden robotun potaya basket atması gerekir. En az bir basket atması başarı kriteri açısından yeterlidir.

10- Serbest Kategori

Bu kategoride yarışmacılar kendilerinin özgün çalışmaları neticesinde tasarladıkları ve çeşitli görevleri olan robotlarıyla yarışırlar. Bazı kriterlerde değerlendirilerek hakem heyeti tarafından puanlama yapılır. Ve en iyi robot seçilir.

İletişim Bilgileri:

Adres : İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi

otokon@itu.edu.tr –   http://www.otokon.itu.edu.tr
ituro@itu.edu.tr –  http://ituro.itu.edu.tr

Kayıt Olmak İçin : http://www.ituro.org/tr/

Bunlar da İlgini Çekebilir
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.