Merhaba ben Atakan, Bugün sizlerle birlikte Tinkercad kullanarak Arduinoya hızlıca giriş yapacağımız bir proje ile karşınızdayım.
Bügün sizlerle öğreneceklerimiz ise şunlar;
- Tinkercad kullanımı
- Pır Sensörü kullanımı
- İf komutunun nasıl kullanıldığı
- Pwm sinyal gönderimi
- Ve çeşitli komutlar
Öncelikle malzemelerimizi hazırlayalım;
- Bir adet Arduino Uno (Diğer modellerde olur)
- 3 adet Pır Sensörü (Hareket Sensörü)
- Bir adet Servo motor
- 9V pil
- Erkek dişi Jumper kablo
- Erkek erkek Jumper kablo
Ve isteğe bağlı olarak breadboard
Öncelikle devre şemasını kurmayla başlayalım.
İlk başta devre elemanlarımızın güç bağlantılarını yapalım;
İkinci bağlantılarımız ise, üzerinden veri alıp yazdıracağımız Digital pinler;
(Burada yeşil ile gösterdiğim pinler Pır Sensörleri, mavi ile gösterdiğimiz PWM bir pine bağlanması gereken Servo motor pini)
Artık bağlantıları oluşturduğumuza göre kod kısmına geçebiliriz;
Öncelikle kullandığımız kodların anlamlarını gözden geçirelim.
#İnclude = Bir kütüphaneyi kodumuza eklerken kullanırız
int = Bir değişkeni veya pini kullanırken sürekli farklı bir kod yazmak yerine pinlere kısa yol eklediğimiz koddur
pinMode = Bir pini giriş olarak mı yoksa çıkış olarak mı ayarlayacağımız koddur
digitalWrite =Bu komut ise bir pine lojik bir sinyal vermek mi yoksa pinden 0V almak mı istediğimizi belirlediğimiz koddur.
if = Bu komut ise bir nevi Türkçedeki eğer kelimesinin eşi olarak görebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Bir sensörden veri okurken bu veriyi if komutu ile yazarız ve eğer belli bir miktardan küçükse diye yazıp istediğimiz işi yaptırırız.
#include <Servo.h> //Servo kütüphanemizi ekliyoruz. int pirPin1 = 10; int pirpin2 = 11; // Pinlerimize int komutu ile kısayol ekliyoruz int pirpin3 = 12; int servoPin = 5; int hareket; int hareket2; // Hareket adından değişkenler atıyoruz int hareket3; Servo motor; void setup() { motor.attach(servoPin); // Servo motorumuzu servo pin olarak işaretledik pinMode(pirPin1, INPUT); pinMode(pirpin2, INPUT); // Pır pinlerimizi giriş olarak ayarladık pinMode(pirpin3, INPUT); } void loop() { hareket2 = digitalRead(pirPin1); // Ön taraftaki pır sensörünü okuyoruz if(hareket2 == HIGH){ // Eğer hareket varsa motor.write(90); // Motoru 90 derecesine dönder delay(1000); // 1 saniye bekleme süresi } hareket = digitalRead(pirpin2); // Sağ taraftaki pır sensörünü okuyoruz if(hareket == HIGH){ // Eğer hareket varsa motor.write(0); // Motoru 0 derecesine dönder delay(1000); // 1 saniye bekleme süresi } hareket3 = digitalRead(pirpin3); // Sol taraftaki pır sensörünü okuyoruz if(hareket3 == HIGH){ // Eğer hareket varsa motor.write(180); // Motoru 180 derecesine dönder delay(1000); // 1 saniye bekleme süresi } }
Başka bir Arduino projesinde görüşünceye kadar Hoşca Kalın.