Bu projemizde yalan makinesi yapımından bahsedeğiz.Öncelikle yalan makinesi nasıl çalışır çalışma mantğından bahsedelim.Kişi yalan söylediğinde heyecana bağlı olarak derinin elektriksel iletkenliği değişir.Biz de derideki iletkenlik değişiminden faydalanarak makinemizin temelini oluşturacağız.Bunun için medikal sensörlerden Galvanik Deri Tepkisi (GSR) Ölçüm Sensörünü kullanacağız.Projemize başlayabiliriz.
Malzemeler:
-
Arduino
-
Galvanik Deri Tepkisi (GSR) Ölçüm Sensörü
-
Buzzer
Elektronik Devre Bağlantıları
Sensörün besleme voltajı : 3.3v – 5v
Sensör sinyal pini: Analog 1 pinine
Gnd : Gnd pinine
Buzzer artı : 4. Dijital Pine
Buzzer eksi: Gnd pinine
Yazılım Kısmı:
const int buzzer_pin=4; //Buzzer pin const int gsr_sensor=A1; // sensör sinyal pini int ortalama_deger=0; // ortalama değeri int sensor_degeri; // sensör değeri void setup(){ long toplam=0; Serial.begin(9600); pinMode(buzzer_pin,OUTPUT); digitalWrite(buzzer_pin,LOW); delay(1000); for(int i=0;i<500;i++) { sensor_degeri=analogRead(gsr_sensor); toplam += sensor_degeri; delay(5); } ortalama_deger = toplam/500; Serial.print("ortalama_deger ="); Serial.println(ortalama_deger); } void loop() { int temp; sensor_degeri=analogRead(gsr_sensor); Serial.print("sensor_degeri="); Serial.println(sensor_degeri); temp = ortalama_deger - sensor_degeri; if(abs(temp)>50) { sensor_degeri=analogRead(gsr_sensor); temp = ortalama_deger - sensor_degeri; if(abs(temp)>50){ digitalWrite(buzzer_pin,HIGH); delay(3000); digitalWrite(buzzer_pin,LOW); delay(1000);} } }
Sensörün hassasiyeti ayarlanabilmektedir.Kişiden kişiye bu değerler farklılık göstereceğinden kişinin sakin durumunda ölçülen değere göre referans alınarak heyecanlanma, acıkma, korku gibi durumlarda bu değerlerle karşılaştırılarak ona göre kişinin durumunu anlayabilirsiniz.Yalan söylerken ki değeri ile sakin değeri arasında fark oluşacağından bu fark 50 den büyük olunca buzzer devreye girerek alarm verecek ve kişinin yalan söylediği anlaşılacak.
Aşağıdaki excel grafiklerinde kişinin sakin, acıkma, heyecan durumlarındaki değişimler gösterilmiştir.
iyi günler sezgin bey bu yazılımı nerden bulabilirim her duruma göre ayrı bir yazılm gerekiyormu..
MERHABA,BİZ OKULDA BU PROJEYİ ÖĞRENCİLERİMLE YAPMAK İSTİYORUZ,SİZE SORULARIM OLACAK,BANA E POSTANIZI VERİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM.İLKE ETAPTA ŞUNLARI SORMAK İSTERİM..GSR NİN TR4 PİNİ BOŞTA MI KALACAK?
GSR NİN DİĞER PİNİ UCC 5 VOLTA MI 3,3 VOLTA MI BAĞLANACAK?GSR UNO DAN MI BESLENECEK,EKSTRADAN PİLE BAĞLAMAYA GEREK YOK Dİ Mİ?ELDE EDİLEN VERİLERİ NASIL GREFİĞE DÖNÜŞTÜREBİLİRİZ.
Salam. Insan uykudayken bunun deyisme qrafiki nasil oluyor? oyrene bilirmiyim?
arkadaşlar yaptığım devre çalışmadı Allah rızası için yardım edecek birileri varsa yardımcı olabilirler mi
Begenenmedim
tüh ya bu arkadaş da sen beğen diye uğraşıyordu.az emeğe saygı.
Sezgin hocam selamlar,
Arduino’nun hangi modeli alınmalı ben yeniyim araştırma ve öğrenme aşamasındayım.
Paylaşımınız ve anlatımız için teşekkür ederim.
her modeli aynı işlevi görüyor fakat projede kullanılan ekipmanlar fazla ise fazla pine ihtiyaç duyarsın. Arduino mega almanı öneririm daha kompleks projeler yaparken de tekrar kart almassın. Hepsini bu modelle rahatlıkla kontrol edersin
Begenenmedim
Japonyanin hafiz 0
maliyeti ne kadar hocam
Galvanik Deri Tepkisi (GSR) Ölçüm Sensörü 45tl, buzzer 2tl ve arduino da minimum 20 30tl arası dersek toplamda 65 70 tl maliyetle yapabilirsiniz. Galvanik Deri Tepkisi (GSR) Ölçüm Sensörü robotistanda mevcuttur.